Proton Emas - Kebanggaan rakyat Malaysia


Inilah rekabentuk kereta dua tahun hadapan

Konsep lampu belakang - diharap lampu ini menjadi realiti


Lampu hadapan yang unik dan futuristik

Rim alloy yang futuristik

Cermin depan yang luas ke atas

Tempat letak kepala yang kemas dan menarik

Rekabentuk yang ringkas tetapi cantik

Ruang belakang juga agak selesa

Proton Emas yang memukau
Proton Emas


Rekabentuk dalamanProton Emas CountryProton Emas 3Keluasan dalaman Proton Emas

Saiz Proton Emas dibandingkan dengan SUV

Ketinggian Proton Emas dibandingkan dengan kereta biasa dan SUV
Ketinggian Proton Emas berada di antara kereta dan SUV

Ini adalah gambar-gambar Proton Emas. Terdiri daripada 3 jenis iaitu Proton Emas, Proton Emas Country dan Proton Emas 3. Ketiga-tiga rekabentuk Proton Emas ini adalah berlainan dan menyasarkan kepada peringkat pengguna yang berlainan.

Difahamkan rekabentuk proton ini adalah rekabentuk kereta dua atau tiga tahun akan datang. Disebabkan peningkatan jumlah kenderaan yang makin banyak dan ruang jalan yang semakin sempit, kereta kompak adalah pilihan terbaik pada masa depan. Kereta yang lebih kompak tetapi mempunyai ruang dalaman yang luas adalah antara kriteria kenderaan masa depan. Di samping itu, kenderaan masa depan perlu bersih dan tidak meninggalkan sedikit pun pencemaran.

Proton Emas ini bakal berada di pasaran menjelang 2012. Kereta konsep ini adalah kereta konsep pertama yang dikeluarkan Proton dan seharusnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Ini kerana Proton adalah antara syarikat pengeluar kereta termuda di antara syarikat yang lain di dunia. Hyundai dan Kia sebenarnya disokong kuat oleh rakyat Korea dan sekarang dua syarikat berkenaan mampu bersaing di persada dunia. Proton sebenarnya lebih mampu daripada syarikat Korea tersebut kerana memiliki Lotus. Proton selepas ini pasti lebih bergerak maju dan jauh kehadapan dengan misi dapat bersaing dengan jenama antarabangsa atau menundukkan BMW atau Audi


8 komen:

g-mie at: 1:09 AM said...

oleh sebab itu, kita sebagai rakyat Malaysia juga perlu support Proton.. seperti yang saudara katakan mengenai Hyundai dan KIA..

dan jangan lupa, engineer Proton ada bekerja dengan Lotus dalam penghasilan model2 Lotus.. ini bermakna, kita juga mempunyai kepakaran tersendiri.. kita perlukan Lotus, dan begitu juga Lotus memerlukan engineer Proton.. saya yakin, kolaborasi antara Proton, Lotus dan Italdesign, akan menaikkan lagi jenama Proton, secara tidak langsung menaikkan imej Malaysia ke mata dunia..

=)

prodas at: 5:32 PM said...

ye!!!! sokong PROTON!!!!

dunia reka at: 11:34 AM said...

hebat la g mie..sepatutnya org malaysia menyokong barang sendiri...bukan barang org luar..

dunia reka at: 11:38 AM said...

betul tu prodas...sy sokong jgk..sy amat berminat blog anda sebab sgt infomatif..

taqO at: 8:17 PM said...

nice sangat.
design pon chantek. :)
boleh pi jauh.
Sokong! :D

prodas at: 3:08 PM said...

bro dunia reka... tq..... bro studen rekabentuk industri ke????

dunia reka at: 10:53 PM said...

yer prodas...tp skrg dh keje..saje je hobi nk buat blog ni...

terokailmu2D,3D at: 9:29 AM said...

wow,terujaaaa.ini hasil gabungan proton dgn lotus ker?model kali ini menampakkan proton boleh melangkah ke pasaran global dgn lebih yakin.t.kasih kerana kongsi info ni.minattt.